Samenvatting HBR artikel “Build a Corporate Culture That Works”

Van Peter Drucker is de uitspraak ‘Culture eats strategy for breakfast’. Binnen onze projecten merken we keer op keer dat inzichten, zoals het ontdekken van de Jobs to be Done van klanten, nog niet betekent dat er draagvlak is bij collega’s voor verandering. ‘Not invented here’ en ‘nieuw speeltje van hoofdkantoor’ zijn andere voorbeelden van valkuilen. 

Het artikel van Meyer in Harvard Business Review probeert met dilemma’s dichter bij de werkvloer te komen zonder te micro-managen. Dilemma’s impliceren dat er meerdere valide opties zijn. Precies de flexibiliteit die we met Customer Jobs ook propageren. 

Veel leesplezier met onze samenvatting*. 

Inleiding: het belang van cultuur in organisaties 

Het artikel “Build a Corporate Culture That Works” door Erin Meyer, gepubliceerd in de Harvard Business Review, bespreekt hoe bedrijven een effectieve bedrijfscultuur kunnen opbouwen en handhaven. Meyer benadrukt dat hoewel veel organisaties het belang van cultuur erkennen, ze vaak falen in het vertalen van culturele waarden naar het dagelijkse gedrag van werknemers.

Cultuur bouwen met dilemma’s als ankerpunten

Volgens Meyer begint het bouwen van een succesvolle bedrijfscultuur met het identificeren van de dilemma’s waarmee werknemers dagelijks worden geconfronteerd. Deze dilemma’s dienen als praktische ankerpunten om abstracte waarden om te zetten in concreet gedrag. Door specifieke situaties te benoemen waarin werknemers keuzes moeten maken, kunnen bedrijven duidelijk maken hoe ze moeten handelen in overeenstemming met de gewenste cultuur.

Van abstractie naar actie 

Een volgende stap is het verplaatsen van de cultuur van abstracte principes naar actiegerichte richtlijnen. Meyer legt uit dat bedrijven vaak hun cultuur beschrijven met algemene termen zoals “respect” of “integriteit”. Deze termen bieden echter geen concrete richtlijnen voor dagelijks gedrag. Ze adviseert om deze waarden te testen door ze toe te passen op echte dilemma’s en te zien of ze helpen bij het oplossen van de problemen die werknemers tegenkomen.

De cultuur communiceren in volle kleuren

Meyer benadrukt ook het belang van het communiceren van cultuur op een manier die memorabel en beeldend is. Dit zorgt ervoor dat de cultuur blijft hangen bij werknemers en dat ze deze gemakkelijk kunnen toepassen in hun werk. Ze geeft voorbeelden van bedrijven zoals Amazon en Netflix, die gebruikmaken van krachtige en beeldende taal om hun cultuur over te brengen.

De juiste mensen aantrekken  

Een cruciaal onderdeel van het creëren van een sterke cultuur is het aannemen van mensen die passen bij de gewenste cultuur. Meyer vergelijkt dit proces met het concept van “garbage in, garbage out” in de informatica: als je mensen aanneemt die niet bij je cultuur passen, zullen ze waarschijnlijk niet het gewenste gedrag vertonen, hoe goed je cultuur ook is gedefinieerd.

Cultuur als stuur voor strategie

Tot slot stelt Meyer dat cultuur de strategie moet sturen, en niet andersom. Cultuur moet meer zijn dan alleen een houding; het moet het dagelijkse besluitvormingsproces in de organisatie sturen. Bedrijven moeten dilemma’s identificeren die managers helpen om de juiste beslissingen te nemen in lijn met de strategische doelen van het bedrijf.

Flexibiliteit in cultuur  

Het artikel besluit met de oproep om flexibel te zijn met cultuur. Er zullen momenten zijn waarop culturele waarden in conflict komen met andere bedrijfsdoelstellingen. Het is belangrijk om te weten wanneer de cultuur wel en niet moet worden gevolgd om de balans te bewaren tussen principes en bedrijfsresultaten.

*Lees anders het origineel bij Harvard Business Review. Als je een account aanmaakt, kun je per maand 10 artikelen gratis lezen. 

Of lees hier onze vorige Tips & Tricks