3,4 meter boven NAP

3,4 meter boven NAP was de waterstand vanochtend 24/11 rond 08.30u. Vannacht gingen dan ook de Hollandse IJsselkering en de Haringvlietsluizen dicht. Dit keer niet ‘uit voorzorg’. Ze zijn dicht omdat het moest…

Graag deel ik daarom deze foto bij Sluisje De Heen, sluizencomplex Benedensas. De foto is genomen in 2003, precies 50 jaar na de Watersnoodramp. Als je goed kijkt zie je dat het water bevroren is. Je ziet het huisje waar sinds 1824 de waterstand werd gemeten – ik wist het niet toen ik de foto nam.

Het werd de omslag van mijn fotoboek ‘Brabant onder water’. Met aangrijpende verhalen, mooie gedichten van o.a. Gerrit Achterberg en Anna Enquist. En de wandelingen van Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer die ik er in mocht opnemen. Mogelijk gemaakt door subsidie van ondermeer de Provincie Noord-Brabant, het Cultuurfonds en het VSBfonds. Met zwart-wit foto’s uit een groot particulier archief van niet eerder gepubliceerde foto’s van de ramp in Brabant.

Wat begon als idee werd een prachtig kleinnood. Allerlei mensen hielpen mee omdat het goed was om er bij stil te staan en voort te gaan. Met dank aan Rob Punselie voor de tekst en een ons dierbare Goof Rutten voor zijn ontwerp.

Destijds was watersnood een nostalgie, een non-onderwerp.
En nu staat water weer hoog op de agenda…
Turbulente tijden, wat je zegt. Soms voelt het goed om even stil te staan.

Ellen